Ztyl Sierlijsten plaatsen


Sierlijsten worden gebruikt om de rand tussen het plafond en de muur te verbergen.

In ons assortiment vindt u zowel eenvoudige als luxe sierlijsten. Sierlijsten worden ook wel plafondplinten genoemd. Onze lijsten kunt u indien gewenst bewerken met verf zodat ze aansluiten op de kleur van de muur en/of het plafond.

Stappenplan voor het plaatsen van een sierlijst.

Om een sierlijst te plaatsen zonder hoekstukken is het verstandig om deze op maat te zagen door gebruik te maken van een verstek.

Stap 1: meten en tekenen

Voordat u begint is het raadzaam om de latten op de vloer onder de juiste muur te plaatsen. Zo kunt u eenvoudig controleren of alle stukken aanwezig zijn en om de juiste manier gezaagd worden. Ook kunt u zo voorkomen dat de hollat op één rechte muur uit meerdere kleine delen bestaat. Wij raden aan om aan de linkerkant van de kamer te beginnen. Plaats de sierlijsten langs het plafond en teken met potlood een dun lijntje boven en onder de lijst. Doe dit van muur tot muur over het hele plafond. Als het goed is kruizen de lijnen elkaar in de hoeken.

Stap 2: het verstekzagen van het eerste deel.

Plaats de plint op de betreffende muur en zet een streepje aan de onderkant van de plint waar hij de muur raakt. Teken vervolgens een streepje aan de bovenkant van de plint op de plaats waar de eerdere getekende lijnen elkaar raken. Leg de plint in een verstekbak met de mooie kant naar u toe zodat u met zekerheid de juiste kant op zaagt. Controleer of de zaag over beide getekende streepjes zaagt. Vervolgens zaagt u de hoek eraf.

Stap 3: vervolgen met aansluitende delen

Plaats het aansluitende deel in een verstekbak en zaag de aansluitende hoek op maat. Plaats deze langs de muur en teken het einde af zoals u dat bij de eerdere delen heeft gedaan. Wanneer u het andere uiteinde ook in een hoek (of uitbouw, schoorsteenmantel, etc.) plaatst kunt u deze ook direct aftekenen en verstekzagen. Zaag alle delen op maat zodat u in één keer alle delen kunt plaatsen.

Stap 4: De sierlijsten bevestigen

Gebruik een kitspuit om de lijm aan te brengen. Plaats de lijm op alle randen die in contact komen met de muur of andere lijstdelen. Na het aanbrengen van de lijm plaatst u de sierlijst tegen het plafond. Druk de lijst stevig tegen de muur en het plafond. Als er lijm onder de lijst vandaan komt is dat geen probleem, dat kunt u later verwijderen. Na 60 seconden kunt u de lijst voorzichtig loslaten. Grove lijmresten die onder de lijst vandaan komen kunt u verwijderen met een afsteekmes. Verwijder de overgebleven lijmresten met een vochtige spons.

De aansluitende delen sierplint kunt u op dezelfde manier plaatsten. Let er op dat het motief van de plint op elkaar aansluit.

Stap 5: afwerking met verf

Ondanks het zorgvuldige verstekzagen en het bevestigen van de sierlijsten kan het zijn dat deze niet volledig op elkaar aansluiten. De kiertjes tussen de lijsten kunt u opvullen. Indien gewenst kunt u de lijsten na het drogen van het vulmateriaal ook verven.

 

Bekijk ook het stappenplan om deurlijsten te plaatsen of bekijk het uitgebreide assortiment sierlijsten of de inspirerende voorbeelden van sier- en decoratielijsten op onze website.

Voor vragen kunt u de ons tijdens kantooruren bereiken op 075-616 42 25 of via het contactformulier op de site.